Fan van Sparta
Nieuws

VOLGENDE HALTE VOOR SPARTA: OP BEZOEK BIJ AJAX

Sparta Rotterdam gaat zondagmiddag op bezoek bij Ajax. De Rotterdammers zijn al tien wedstrijden op rij ongeslagen en gaan proberen die reeks voort te zetten tegen de regerend landskampioen. De aftrap in de Johan Cruijff ArenA is om 16.45 uur.

Ook in 2023 laat Sparta zien dat het nauwelijks te verslaan is. Pas vier clubs deden dat in de 21 wedstrijden die al gespeeld zijn. De laatste weken leek Sparta het echter wat moeilijker te hebben, waarin het met 0-0 gelijkspeelde tegen RKC en met 1-1 tegen N.E.C. Vervolgens eindigde ook de wedstrijd tegen Fortuna in een puntendeling (0-0). Vorige week maakte Sparta een einde aan die reeks gelijkspellen, door weer te winnen. Vito van Crooij had de Kasteelheren al snel op voorsprong gezet, waarna Finn Stokkers voor Go Ahead Eagles in de tweede helft de gelijkmaker maakte. Tobias Lauritsen bracht Sparta daarna met een rake kopbal opnieuw aan de leiding: 2-1. Dat bleek ook de eindstand, waardoor Sparta de drie punten op Het Kasteel hield.

Ajax lijkt de crisis, waarin het zat, achter zich te hebben gelaten. De Amsterdammers hadden het onder Alfred Schreuder lastig in zowel de Eredivisie als Champions League. Op het hoogste Europese niveau voor clubs strandde Ajax voor de winterstop dan ook en ook in 2023 kon Schreuder het tij niet keren. De trainer werd na een 1-1 gelijkspel tegen FC Volendam, wat de zevende achtereenvolgende competitiewedstrijd was zonder zege, dan ook op straat gezet. Onder John Heitinga gaat het beter met Ajax, al moeten ze in de Eredivisie nog echt getest worden. Tegen Excelsior (1-4) en SC Cambuur (0-5) won Ajax vrij probleemloos. Tegen Twente en RKC had Ajax het een stuk lastiger. Twente werd in de beker moeizaam met 0-1 verslagen en tegen RKC kwam Ajax zelfs op achterstand. Uiteindelijk wonnen de Amsterdammers met 3-1, waardoor Ajax nu derde staat in de Eredivisie. Donderdag kwam de 36-voudig landskampioen nog in actie tegen Union Berlin voor de Europa League. Ajax speelde daarin met 0-0 gelijk.

Voor een Spartaanse overwinning in Amsterdam moeten we terug naar 1989. Destijds waren doelpunten van Gerald Sandel en Edwin Vurens genoeg voor een 1-2 zege. Hierna kwam Sparta bijna altijd met lege handen thuis, al gaan de rood-witten er in de laatste jaren niet vaak meer hard af. Vorig seizoen kwam Sparta zelfs op voorsprong dankzij een waanzinnige goal van Joeri de Kamps. Uiteindelijk verloor Sparta met 2-1. Eerder dit seizoen op Het Kasteel ging de ploeg van trainer Maurice Steijn er ook met een minimaal verschil vanaf. Steven Bergwijn maakte de enige goal van de wedstrijd.