Fan van Sparta
Nieuws

Sparta wint oefenduel van Vitesse

Sparta Rotterdam speelde vanmiddag haar vierde oefenwedstrijd ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Na overwinningen op ADO Den Haag, het Italiaanse Spezia en een kleine nederlaag tegen FC Twente, nam Sparta het vanmiddag op tegen Vitesse. De Kasteelheren waren door een schitterende treffer van Dirk Abels met 1-0 te sterk.

De besloten oefenwedstrijd begon leuk met al snel een grote kans voor beide ploegen. Eerst was het Jonathan de Guzman die net buiten het strafschopgebied uithaalde, maar de bal rakelings naast zag gaan. Eén minuut later was Vitesse dicht bij de 0-1. Matús Bero kon schieten, maar vond Nick Olij op zijn weg. In de rebound had de goalie ook een antwoord op de poging van Bartosz Bialek. Toch was de beste kans in de openingsfase voor Sparta. Jeremy van Mullem gaf de bal aan de linkerkant van het veld voor. Tobias Lauristen stond op luttele meters van het Vitesse-doel helemaal vrij, maar kreeg de bal er niet in. De spits stuitte op Vitesse-sluitpost Kjell Scherpen.

Hierna gebeurde er een lange tijd niks meer. Sparta had iets de overhand en continu de bal, maar kwam niet door de defensie van Vitesse heen. Na een dik halfuur was er plots een nieuwe mogelijkheid voor Lauritsen. Dit keer kon de Noor het op aangeven van Koki Saito met zijn hoofd doen, maar ging de bal over. Vijf minuten later kreeg Lauritsen de bal cadeau van Scherpen, die hem vlak voor zijn eigen doel inleverde. Lauritsen nam de bal echter niet goed aan en liet een grote kans onbenut. Aan de andere kant kwam Vitesse niet veel verder dan een speldenprikje van Melle Meulensteen, die geen problemen opleverde voor Olij. We leken dan ook zonder doelpunten te gaan rusten, maar in de blessuretijd van de eerste helft sloeg Dirk Abels toe. De rechtsback kreeg de bal na een afgeslagen hoekschop voor zijn voeten en schoot vervolgens de bal vanaf twintig meter snoeihard in de kruising: 1-0. Een terechte voorsprong voor Sparta.

In de tweede helft begon Sparta met vier nieuwe gezichten. Delano van Crooij, Shurandy Sambo, Vito van Crooij en Sven Mijnans kwamen binnen de lijnen voor Nick Olij, Dirk Abels, Jason Lokilo en Arno Verschueren. Eén van die invallers, Mijnans, was snel in de tweede helft bijna doeltreffend. De aanvallend ingestelde middenvelder zag zijn inzet op de paal eindigen. Even later was het Vitesse dat een enorme kans kreeg op de 1-1. Bero zette Million Manhoef alleen voor doelman Van Crooij, die met een knappe redding de voorsprong voor Sparta intact hield.

Vervolgens besloot Vitesse om na een uur voetballen het complete elftal te wisselen. Bij Sparta kwamen nog eens vier nieuwe namen het veld in, waardoor beide elftallen het laatste halfuur met bijna alleen maar nieuwe spelers speelde. Patrick Brouwer was een van die verse krachten voor het laatste halfuur. Na een combinatie met Vito van Crooij had hij de 2-0 op zijn schoen, maar bleek doelman Daan Reiziger een sta-in-de-weg. Vijf minuten later was Sparta opnieuw dicht bij een tweede treffer. Uit een scrimmage voor het doel van Reiziger was er een kopkans en schietkans voor Mijnans, die er niet inging. Eén minuut later kopte Mohammed Tahiri uit een vrije trap van Van Crooij op de lat.

Daardoor bleef Vitesse in de wedstrijd, al kregen de bezoekers nauwelijks kansen. In de 88e minuut was het plots Maxi Wittek die bijna voor de gelijkmaker zorgde. Zijn poging ging net langs het doel van Van Crooij. Wat verder in de slotfase raakte Mijnans opnieuw een aluminium. Weer stond de paal in de weg, waarna Mijnans in de rebound op Reiziger stuitte. Aan het resultaat veranderde het niets, want door de schitterende treffer van Abels won Sparta met 1-0. Na de kerst speelt Sparta haar laatste wedstrijd voor de hervatting van de competitie op 7 januari bij PSV. Het Belgische Westerlo is dan de tegenstander. Ook die wedstrijd is besloten.