Fan van Sparta
Nieuws

SPARTA WINT MET RUIME CIJFERS VAN VOLENDAM

Sparta Rotterdam speelde vanavond haar derde thuiswedstrijd van het seizoen. Tegenstander op Het Kasteel was FC Volendam. De Kasteelheren behaalden uit haar eerste vier wedstrijden vier punten. De eerste zege van het seizoen werd vorige week geboekt bij Go Ahead Eagles, toen een goal van Tobias Lauritsen genoeg was om met 0-1 te winnen. FC Volendam heeft eveneens vier punten en boekte haar enige zege ook vorige week. Het Andere Oranje won knap met 1-0 van FC Twente.

Ten opzichte van vorige week paste trainer Maurice Steijn twee wijziging toe. Mike Eerdhuijzen kreeg de voorkeur boven Adil Auassar, die op de bank begon. Eerdhuijzen is opgeleid door Volendam en speelde daar 59 officiële wedstrijden in het eerste. Ook voor Arno Verschueren was er weer een basisplaats. De middenvelder speelde op de plek van Sven Mijnans, die genoegen moest nemen met een reserverol.

In de openingsfase was de wedstrijd het aanzien waard. FC Volendam kreeg twee grote kansen, maar tweemaal bleek doelman Nick Olij een sta-in-de-weg. De goalie keerde eerst de poging van Robert Mühren, waarna hij ook redde op het schot van Henk Veerman. Vervolgens waren er twee serieuze mogelijkheden voor Sparta. Eerst kwam Tobias Lauritsen alleen voor doelman Filip Stankovic. De spits stuitte op de sluitpost. Uit de daaropvolgende hoekschop had Joshua Kitolano de 1-0 op zijn hoofd, ware het niet dat Stankovic redde.

Zo gebeurde er genoeg op Het Kasteel, dat na een kwartier ontplofte. Een uittrap van Olij vloog in één keer over de verdediging van Volendam heen, waardoor Vito van Crooij alleen voor doelman Stankovic kwam. De man die het snelste doelpunt ooit maakte in de Eredivisie bleef rustig en schoot Sparta koelbloedig op voorsprong.

Hierna ging Sparta de wedstrijd controleren, waarin het voornamelijk de bal had. Volendam kreeg nog wel een kans na dik twintig minuten. Derry John Murkin bediende Mühren, die over kopte. Tien minuten later kreeg Mühren een betere kans op de gelijkmaker. De spits haalde uit, maar zag zijn schot via een Spartaan naast gaan. Op slag van rust leek Volendam dan toch de gelijkmaker te maken. Carel Eiting kwam oog in oog met Olij, waarna hij de bal voorgaf. Olij was daardoor geklopt, maar in de doelmond voorkwam Mica Pinto dat Mühren voor een leeg doel de 1-1 maakte,

Daardoor zocht Sparta zonder kleerscheuren de kleedkamer op. De Kasteelheren kwamen vroeg op voorsprong, maar zag dat Volendam mogelijkheden kreeg op de gelijkmaker. Na de rust waren het eveneens de bezoekers die het eerste speldenprikje uitdeelde. Veerman schoot hoog over. Sparta kreeg vervolgens een betere kans om te scoren. Van Crooij kwam vanaf de linkerkant naar binnen, waarna hij op doel schoot. Stankovic en de paal voorkwamen dat Van Crooij zijn tweede maakte.

Volendam ging wat aanvallender spelen, waardoor Steijn ingreep. De trainer bracht Sven Mijnans en Koki Saito binnen de lijnen. De Japanner maakte daarmee zijn debuut voor Sparta en nam gelijk de rol als publiekslieveling op zich. Hij had vervolgens een aandeel in de schitterende 2-0 die na 68 minuten viel. Op doorzettingsvermogen kreeg Saito de bal bij Pinto. De Luxemburger speelde Mijnans aan, waarna Pinto zelf doorliep. De vleugelverdediger kreeg de bal doormiddel van een hakje van Mijnans terug. Vervolgens gaf Pinto een schitterende voorzet, waarna Lauritsen raak kopte: 2-0. Een prachtige aanval, die de tweede goal van Lauritsen betekende dit seizoen. Vier minuten later kon er op Het Kasteel weer gejuicht worden. Pinto gaf dit keer de bal mee aan Saito, die Lauritsen bediende. Voor de Noor was het een koud kunstje om de 3-0 binnen te tikken!

Daarmee besliste Sparta binnen vier minuten de wedstrijd. Tweemaal was Lauritsen het eindstation van een schitterende aanval. Voor Volendam was daarmee de hoop op een resultaat opgegeven en Sparta breidde de voorsprong nog verder uit. Na een mooie actie van Saito kwam hij niet tot een schietkans. De bal kwam wel bij Mijnans, die met een droge knal voor de 4-0 zorgde. Dat was ook het slotakkoord, want in de slotfase waren er geen kansen meer te noteren. Sparta won met 4-0 van FC Volendam en gaat met een goed gevoel naar De Kuip. Daar is Feyenoord volgende week de tegenstander.