Fan van Sparta
Nieuws

SPARTA WEER OP PLAATS 5 NA OVERWINNING BIJ AZ

Wie voorafgaand aan het seizoen had voorspeld dat in speelronde 28 de nummers 4 en 6 van de Eredivisie tegen elkaar zouden spelen met de clubs AZ en Sparta als affiche had waarschijnlijk goede zaken kunnen doen bij Sparta’s co-sponsor TOTO. AZ had voorafgaand aan dit duel een voorsprong van acht punten op Sparta waardoor het voor de mannen van trainer Maurice Steijn eigenlijk de laatste kans is om een gooi te doen naar plaats 4. Niet dat dit bij veel Spartanen een heel realistische gedachte is, maar het klinkt wel interessant om dit voor het eerst in circa 40 jaar te melden.

Belangrijker voor Sparta is om plaats 6 (of 5) vast te houden zodat er in de halve finale van de Play-Offs om een ticket voor de UEFA Europa Conference League begonnen wordt met een uitwedstrijd. De voorsprong op FC Utrecht (7e) is door de overwinning van de Domstedelingen gisteren geslonken tot vier punten. Na de nederlaag van Sparta vorige week in de derby van Rotterdam is het daarom noodzaak om weer punten bij te schrijven de komende weken. Maurice Steijn had één wijziging in zijn formatie ten opzichte van vorige week en dat was dat Younes Namli de positie innam van Jeremy van Mullem. In de andere dug-out had Sparta’s voormalig hoofd jeugdopleiding Pascal Jansen iets meer te puzzelen. Onder andere Pavlidis en Karlsson stonden niet de basis waardoor naast de voor Spartanen bekende Sven Mijnans een basisplaats was voorzien voor Djordje Mihailovic en Mexx Meerdink. De aanvaller maakt dit seizoen met name grote indruk in de UEFA Youth League waarin AZ de halve finale heeft bereikt.

In het eerste kwartier was AZ de bovenliggende partij, waarbij Sparta vanuit de omschakeling er uit probeerde te komen. Na dertien minuten was Sven Mijnans voor het eerst echt gevaarlijk met een schot van net buiten het strafschopgebied. Nick Olij was echter attent en keerde de poging. Sparta werd in het eerste half uur niet gevaarlijk. De enige mogelijkheid die het had was uit een vrije trap van Namli vanuit een kansrijke positie. De bal ging echter ruim over. Na veertig minuten spelen kwam Sparta goed weg na een kopbal van Kerkez die naast Olij en naast het doel werd gekopt. Waar AZ het meest gevaarlijk was kwam Sparta toch op voorsprong. In de blessuretijd van de eerste helft een prachtige schijnbeweging van Koki Saito aan de linkerkant en een voorzet op maat die door Tobias Lauritsen werd binnen gekopt.

In de rust voerde Maurice Steijn één wissel door. Bart Vriends werd vervangen door Dirk Abels. De aanvoerdersband werd door deze wissel overgenomen door Mica Pinto. Bij AZ voerde Pascal Jansen na een kwartier in de tweede helft direct twee wissels door. Pavlidis kwam in het veld voor Meerdink omdat AZ meer stootkracht voorin nodig had. Het was echter Sparta dat daarna tweemaal de mogelijkheid had om de voorsprong verder uit te bouwen. Het dichtst bij was Lauritsen met een verdekt snoeihard schot dat op de lat kwam.

Met nog een kwartier te spelen had Koki Saito wederom een prachtige actie aan de linkerkant in de combinatie met Mica Pinto. De vliegensvlugge Japanner ging op de achterlijn aan de haal en vond uiteindelijk Ryan op zijn weg. Aan de andere kant was Olij katachtig met een reflex op een kopbal van Odgaard. Sparta moest in de slotfase ook het laatste wisselmoment gebruiken nadat Rick Meissen uit de wedstrijd werd getackeld. Ook Mica Pinto kon niet verder. Hun vervangers waren Adil Auassar en Aaron Meijers. Het was een fase waarin Sparta alle zeilen bij moest zetten en Odgaard wederom gevaarlijk werd. Ditmaal kopte hij op de lat en kwam Sparta goed weg. In de laatste minuut van de officiële speeltijd schoot Sugawara nog op de paal en kon Sparta het aluminium dus wederom dankbaar zijn.

Het arbitrale kwartet kwam met zes minuten extra speeltijd en dat was gezien het spelbeeld ook terecht. Sparta stond flink onder druk en kwam er niet meer uit in de blessuretijd en schoot elke bal die het zag zo ver mogelijk weg uit de eigen zestien. En deze tactiek was zeer succesvol want Sparta won met 0-1 in Alkmaar en staat weer op plaats 5 in de Eredivisie.

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinara Sugawara, Pantelis Hatzidiakos (69. Riechedly Bazoer), Sam Beukema, Milos Kerkez; Jordy Clasie, Sven Mijnans, Tijjani Reijnders; Jens Odgaard, Mexx Meerdink (58. Vangelis Pavlidis), Djordje Mihailovic (58. Mayckel Lahdo).
Opstelling Sparta Rotterdam: Nick Olij; Shurandy Sambo (70. Rick Meissen - 84. Adil Auassar), Bart Vriends (46. Dirk Abels), Mike Eerdhuijzen, Mica Pinto (84. Aaron Meijers); Arno Verschueren, Joshua Kitolano, Younes Namli (70. Jeremy van Mullen); Vito van Crooij, Tobias Lauritsen, Koki Saito. 

Scoreverloop: Tobias Lauritsen (0-1).
Gele kaarten: Meerdink, Lahdo (AZ), Lauritsen, Abels (Sparta). 
Scheidsrechter: Danny Makkelie 
Aantal toeschouwers: 18.002