Fan van Sparta
Nieuws

Sparta verliest in Utrecht

De laatste keer dat Sparta Rotterdam won in De Galgenwaard was in 2019. Tegenstander was toen Jong FC Utrecht en Sparta promoveerde dat seizoen naar de Eredivisie. De laatste keer dat Sparta van het eerste elftal won in De Galgenwaard speelde Sparta met De Goudse Verzekeringen op het shirt en was Kappa de kledingsponsor van het blauw-witte uittenue. Arjan van der Laan was toen de matchwinner in het seizoen 1996/1997.

Sparta-trainer Maurice Steijn had weinig reden tot wijzigen in zijn eerste elf gezien de recente resultaten. Dirk Abels behield zijn basisplaats terwijl Shurandy Sambo weer speelgerechtigd is na zijn schorsing. Vito van Crooij kon vorige week niet starten vanwege ziekte, maar vandaag droeg hij rugnummer 11. In de warming-up moest echter Jonathan de Guzmán geblesseerd afhaken waardoor Jeremy van Mullem kon starten.

Voor acht basisspelers van Sparta was het ook een weerzien met hun voormalig trainer. Henk Fraser zwaait sinds begin van dit seizoen de scepter in de Domstad en investeerde dat het een lieve lust is in de selectie. De vruchten werden nog niet geplukt van al het transfergeweld want met twaalf punten uit tien wedstrijden staat FC Utrecht te laag op de ranglijst gezien de verwachtingen.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Sven Mijnans die mocht vuren richting het doel van Barkas. Zijn schot ging vlak langs de verkeerde kant van de paal. Vlak daarna kwam FC Utrecht echter op voorsprong via Daishawn Redan. Hij kon nagenoeg vrij inkoppen na een afgemeten voorzet van Taylor Booth. Na een half uur spelen weer een mogelijkheid voor Sparta om op gelijke hoogte te komen. Verschueren met de onbedoelde assist op Lauritsen, maar zijn kopbal werd door Barkas weggetikt. Kitolano in de rebound had te veel tijd nodig. Slechts drie minuten later was het weer Lauritsen die met zijn hoofd gevaarlijk kon worden, maar de timing en duelkracht waren niet op orde waardoor de bal achter ging. Daarna was het de beurt aan Nick Olij die met twee goede reddingen voorkwam dat Utrecht op 2-0 kwam. Vlak voor rust drong Sparta nog aan, scoorde zelfs nog, maar de goal werd afgekeurd vanwege hands.

Sparta voerde in de rust één wissel door. Dirk Abels bleef in de kleedkamer achter ten faveure van Shurandy Sambo. Net als in de eerste helft kreeg Sparta snel een tegentreffer te verwerken. Nu was het na drie minuten al raak voor FC Utrecht. Uit een hoekschop van Booth kon Douvikas tussen drie Spartanen makkelijk binnen koppen en Sparta voor een bijna onmogelijke opdracht stellen.

In de fase daarna leek Sparta de schroom van zich af te gooien en te doen waar het tot nu toe het hele seizoen mee bezig is, namelijk gewoon voetballen. Kitolano kwam enkele malen gevaarlijk in het gebied waar hij kon afdrukken en Lauritsen was ook dichtbij de aansluitingstreffer. De bal viel helaas voor Sparta net iedere keer net verkeerd en op zulke momenten moet het ook af en toe mee zitten. Voor de laatste twintig minuten bracht Steijn nog Saito en Eerdhuijzen (voor Van Mullem en Auassar) om nog iets van een slotoffensief te starten. Dat was in de 80e minuut definitief gebroken na de 3-0 van Sean Klaiber die keihard mocht uithalen en Olij zag de bal niet aankomen en kon niets meer uitrichten. De eretreffer van Joshua Kitolano was er voor de statistieken. Net zoals de gele kaarten-show die Bas Nijhuis vanaf de 90e minuut begon. Maurice Steijn, Mike Eerdhuijzen en Vito van Crooij gingen nog op de bon.

Volgende week wacht op een uitverkocht Kasteel de ontmoeting met Fortuna Sittard.

Opstelling Sparta Rotterdam:
Nick Olij, Dirk Abels (46. Shurandy Sambo), Bart Vriends (86. Mario Engels), Adil Auassar (72. Mike Eerdhuijzen), Mica Pinto, Jeremy van Mullem (72. Koki Saito), Sven Mijnans, Joshua Kitolano, Tobias Lauritsen, Arno Verschueren, Vito van Crooij.