Fan van Sparta
Nieuws

SPARTA VERLIEST DERBY

De eerste derby van Rotterdam werd door de KNVB op een zondagavond gepland. Dit in verband met de Europese ambities van de thuisclub en zo kregen zij 3,5 uur meer rust na de uitwedstrijd tegen Lazio in Roma van afgelopen donderdag. De laatste keer dat Sparta won in De Kuip was in 2000 en dat was ook vlak na een wedstrijd tegen Lazio, met toen nog Leo Beenhakker als trainer van Feyenoord.

De Spartanen met bijgeloof grijpen elk detail aan om vooraf moed te krijgen op zuid, want de prestaties van de rood-wit gestreepten zijn zeer in het nadeel tegen de half rood en half witten. De eerste kans van de wedstrijd was al na 67 seconden spelen toen Jahanbakhsh op Olij mocht vuren. De Sparta-doelman kon echter makkelijk redden. Het was wel duidelijk dat de intentie van Feyenoord was om de wedstrijd snel open te breken. Dat was ook een succesvolle strategie want Kokcu scoorde na vijf minuten. In de vijfentwintig minuten die volgden was het met name Feyenoord dat dreigend voor het doel van Olij kwam. Sparta kwam er sporadisch uit in de omschakeling, maar was niet bij machte om echt gevaarlijk te worden. In de 35e minuut verwerkte Olij een bal niet goed waardoor Feyenoord kon profiteren en de 2-0 binnen kon schieten via Dilrosun.

Na de rust had Sparta een fase waarin het op zoek ging naar de aansluitingstreffer, maar met name Saito en Van Crooij hadden het vizier niet op scherp. Na ongeveer twintig minuten spelen in de tweede helft voerde Maurice Steijn zijn tweede en derde wissel door. Mica Pinto en Jonathan de Guzman werden vervangen door Aaron Meijers en Jason Lokilo. Met nog iets meer dan een kwartier te spelen besliste Feyenoord het duel definitief via Gimenez. Met een schuiver passeerde hij Nick Olij in de verre hoek. In de resterende minuten maakte Olij zijn fout van de eerste helft enigszins goed door de pogingen van Timber en Paixao onschadelijk te maken. Voor Patrick Brouwer was het nog een mooi moment. De speler uit de eigen jeugd maakte zijn debuut in het eerste elftal.

Zo is derby 1 van dit seizoen voor de zuiderlingen. Voor Sparta is derby 2 medio januari als Excelsior op bezoek komt op Spangen.