Fan van Sparta
Nieuws

Sparta uitgeschakeld in bekertoernooi

Op een uitverkocht Kasteel nam Sparta Rotterdam het voor de tweede keer in drie dagen op tegen PSV. Nadat het afgelopen zaterdag in een 0-0 gelijkspel eindigde in Eindhoven, kwam PSV vanavond naar Spangen toe voor de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. Veel Spartanen zullen de afgelopen dagen teruggedacht hebben aan de laatste editie tussen Sparta en PSV in de beker. Toen zorgden de Kasteelheren voor een daverende verrassing door met 3-1 te winnen en PSV uit te schakelen. Vandaag ging Sparta onder leiding van trainer Maurice Steijn voor een nieuwe stunt.

Die Steijn zag geen noodzaak om te wisselen ten opzichte van afgelopen zaterdag. Mica Pinto, die in Eindhoven geblesseerd uitviel, was fit genoeg om te starten. Jeremy van Mullem verving opnieuw de geblesseerde Jonathan de Guzmán. Net als Younes Namli en Tim Coremans was hij niet fit genoeg om onderdeel van de selectie uit te maken.

In het eerste kwartier gebeurde er niet veel. Sparta had het wel een stuk lastiger met PSV dan afgelopen zaterdag, maar gaf geen kansen weg. Het was zelfs de thuisploeg wat voor het eerste gevaar zorgde. Een vrije trap van Vito van Crooij werd door Erick Gutierrez net over zijn eigen doel gewerkt. Even later was er een kopbal van Luuk de Jong, die niet voor problemen zorgde bij Sparta-goalie Nick Olij. Na een halfuur spelen was André Ramalho gevaarlijker met zijn hoofd. De verdediger knikte echter rakelings naast.

Niet veel later was het wel raak voor PSV. Guttierez gaf de bal mee aan Xavi Simons, die met een hard schot PSV op voorsprong bracht: 0-1. Sparta had het lastig en kon ook na de openingstreffer niet onder de druk van PSV vandaan komen. Voormalig jeugdspeler van Sparta Anwar El Ghazi kreeg zelfs een levensgrote kans op de 0-2. Na een fraaie actie kon hij alleen op Olij af, die zich goed breed maakte en Sparta behoedde van een grotere achterstand. In de blessuretijd van de eerste helft kwam die grotere achterstand er echter alsnog. Olij was kansloos op een van richting veranderd schot van Noni Madueke, wat betekende dat Sparta met een 0-2 achterstand de rust inging.

De Rotterdammers hadden dus een zware tweede helft voor de boeg. Het tweede bedrijf begon met een nieuwe Spartaan in het elftal. Koki Saito loste Jeremy van Mullem af. Al snel in de tweede helft moest Steijn ook zijn tweede wissel toepassen. Adil Auassar had te veel last van een eerdere botsing in de wedstrijd en moest vervangen worden door Mike Eerdhuijzen.

Het eerste kwartier na rust ging voorbij zonder kansen. Sparta had wel wat meer de bal en leek wat meer grip op de wedstrijd te krijgen. Na ruim een uur voetballen viel uit het niets de aansluitingstreffer. De voorzet van Mica Pinto leek onschadelijk gemaakt te worden door Joël Drommel, maar de goalie liet de bal los. Arno Verschueren strafte dat af door de bal over de doelman en zijn verdediging heen in het doel te schieten: 1-2. Het was direct zichtbaar dat het vertrouwen toenam bij Sparta, dat in de persoon van Sven Mijnans een kans kreeg op de gelijkmaker. Hij schoot met zijn rechter been recht op Drommel af.

Het momentum lag bij Sparta dat met nog een dik kwartier te gaan bijna op gelijke hoogte kwam. Saito kwam naar binnen, maar zag de bal via de lat over het doel van Drommel gaan. Aan de andere kant was er ook een enorme mogelijkheid voor PSV. Simons kon alleen op Olij af, die met een goede redding Sparta in leven hield. Wel lukte het PSV om Sparta wat verder van hun doel af te houden. Toch was de wedstrijd alles behalve beslist. In de slotfase speelde zich een dubieuze moment in het strafschopgebied af. Verschueren werd zichtbaar vastgehouden, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük dacht niet aan een strafschop.

In de blessuretijd moest het gebeuren voor Sparta, maar het was PSV dat via Guus Til en Ismael Saibari de wedstrijd in het slot had kunnen gooien. Dat gebeurde echter niet, maar ook de 2-2 viel niet meer. Sparta kreeg daar in extremis nog wel een enorme mogelijkheid op. Tobias Lauritsen kon van dichtbij uithalen, maar Drommel maakte zijn fout van eerder in de wedstrijd goed door met een schitterende redding PSV naar de achtste finales van het bekertoernooi te brengen.

Voor Sparta zit het toernooi erop. Het vizier kan nu op zaterdagavond als de stadsderby tegen Excelsior zijn rentree maakt. Om 21.00 uur wordt er op een uitverkocht Kasteel afgetrapt.