Fan van Sparta
Nieuws

Sparta Rotterdam neemt de drie punten mee terug uit Zwolle

Het nieuwe eredivisie seizoen 2023/2024 begon voor Sparta Rotterdam met een resije naar het Mac3Park stadion in Zwolle. Daar wachtte promovendus PEC Zwolle op de mannen van nieuwe trainer Jeroen Rijsdijk. Een uitverkocht uitvak met 500 fans steunde de ploeg in het Overijsselse.

Bij zijn debuut als hoofdtrainer in de Eredivisie had Jeroen Rijsdijk nog een kleine tegenvaller in aanloop naar de aftrap. Koki Saito was niet fit genoeg om aan de start te verschijnen. Al eerder was bekend dat Mike Eerdhuijzen niet zou starten en dat Tijs Velthuis zijn plek links in de defensie zou overnemen. Bij Sparta maakten Said Bakari, Tijs Velthuis, Django Warmerdam en Pelle Clement hun officiële Eredivisiedebuut in het rood-wit gestreept.

Na vijf minuten spelen claimde Pelle Clement een penalty nadat er een overtreding op hem werd begaan, maar Joey Kooij vond het te licht. Uit de Spartaanse aanval die daarop volgde had Sparta de 0-1 moeten maken. Een voorzet van Vito van Crooij vanaf links kwam voor de rechtervoet van Arno Verschueren, maar hij schoot in het zijnet. Na 12,5 minuut spelen was het dan toch 0-1 voor Sparta. Een mooie actie aan de rechterkant van Bakari, met een prima voorzet, kwam in de buurt van Lauritsen. De Sparta-spits kreeg hem eventjes op zijn naam, maar het was een eigen doelpunt van Sam Kersten.

Na de openingsgoal kreeg PEC Zwolle wat meer ruimte om te voetballen. Eerst was er nog een schrikmoment na een overtreding van Bart Vriends op de middenlijn. Joey Kooy vond het geen geel, maar de VAR keek voor een mogelijke rode kaart. In de 22e minuut schoot Davy van den Berg van een meter of 20 op het doel van Nick Olij, die de bal rakelings langs de paal zag gaan. Het was daarna wachten tot Joey Kooy voor rust zou fluiten, maar toch kwam er nog een schiettentmoment in de blessuretijd van de eerste helft. Sparta hield stand met wat kunst- en vliegwerk en ging met een 0-1 voorsprong de kleedkamer in.

Sparta kwam zonder wijzingen de kleedkamer uit en had binnen vijf minuten de 0-2 moeten maken. Pelle Clement kwam oog in oog met Jasper Schendelaar, maar het duel werd gewonnen door de doelman waardoor PEC niet een snelle dreun kreeg toegediend en in de wedstrijd bleef. Na iets meer dan tien minuten spelen in de tweede helft kreeg Jonathan de Guzman een gele kaart en wederom was er een wachttijd omdat de VAR ging kijken of het geen rood moest zijn. Dat bleek niet zo te zijn. Het was wel het moment waarop duidelijk werd dat De Guzman gewisseld zou worden voor Jeremy van Mullem, dat gebeurde een minuut later nadat Joshua Kitolano ook op de bon werd geslingerd door Kooy.

Rond de 62e minuut kreeg Sparta het lastig. Eerst schoot Ferdy Druijf op Olij en een paar seconden later was het weer gevaarlijk van afstand. PEC Zwolle kreeg meer ruimte om te voetballen en ging op jacht naar de gelijkmaker. Sparta had daarentegen meer moeite om de bal in de ploeg te houden en leek de controle iets meer te verliezen. Even later was PEC centimeters dichtbij de gelijkmaker na een vrije trap waarbij ook Said Bakari op de bon ging. Uit de tegenstoot in de 70e minuut was het echter Sparta dat als een duveltje uit een doosje toch op 0-2 kwam. Vito van Crooij bediende Arno Verschuren en die bediende Tobias Lauritsen voor de 0-2. Een aanval uit het boekje en de eerste driepunter kwam zo heel dichtbij.

Met nog twaalf minuten op de klok probeerde invaller Camiel Neghli het van afstand, maar zijn poeier ging hard in de handen van Schendelaar. Aan de andere kant claimde PEC een strafschop, maar Kooy zwaaide alsof het een lieve lust was dat er niks aan de hand was. PEC kwam toch terug in de wedstrijd nadat Bart Vriends een kopduel won, maar de bal op een presenteerblaadje gaf aan Sam Kersten. Die kopte de bal vervolgens voor de voeten van oud-Spartaan Lennart Thy. Een vreugde van jewelste bij de stadionspeaker van Zwolle en bij de fans op de tribune, maar de VAR kreeg het stadion toch nog even stil. Na een lijnentrek-spelletje in Zeist bleek de goal toch te tellen en ging Sparta nog een zware slotfase tegemoet.

Jeroen Rijsdijk bracht Rick Meissen en Charles Andreas Brym in het veld voor Pelle Clement en Tobias Lauritsen. In de laatste minuut van de officiële speeltijd legde Kooy het spel stil tijdens de wedstrijd. Het bleek te gaan om de aanval ervoor waar Sparta een penalty claimde. De arbiter ging naar het scherm en kwam het veld weer op dat er niets aan de hand was. Het gaat te ver om het weer een grote Joey Kooy show te noemen in speelronde 1 van de Eredivisie, maar het zat er niet ver naast. Deze scheidsrechter weet altijd de aandacht op zich te vestigen en meestal in negatieve zin. Maakt niet uit want Sparta neemt de drie punten mee terug.

Opstelling PEC Zwolle: Schendelaar, Reijnders, Van Polen, Kersten, Van Hintum, Czyborra (46. Bobson), Buurmeester, Lam (63. Serrano), Van den Berg (74. Thy), Namli (74. Vellios), Druijf

Opstelling Sparta Rotterdam: Olij, Bakari, Vriends, Velthuis, Warmerdam, De Guzman (58. Van Mullem), Clement (85. Meissen), Verschueren, V. Van Crooij Lauritsen (85. Brym), Kitolano (71. Neghli)