Fan van Sparta
Nieuws

Sparta pakt een punt in Eindhoven + Interview

Sparta Rotterdam en PSV spelen in vier dagen tijd twee wedstrijden tegen elkaar. Vanavond stond de eerste ontmoeting op het programma, het competitieduel, waarna aanstaande dinsdag het bekerduel wordt gespeeld, dan op Het Kasteel. Trainer Maurice Steijn kon nog niet beschikken over Younes Namli en Jonathan de Guzman. Op het middenveld had de trainer een plek ingeruimd voor Jeremy van Mullem, waardoor Sven Mijnans vanaf de rechterkant begon. Bij PSV ontbrak uiteraard Cody Gakpo die verkast is naar de Premier League.

Sparta had in de eerste dertien minuten eigenlijk niets te vertellen in het Philips Stadion. Het balbezit was er voor de thuisclub, dat was ook niet verrassend. Tot echt gevaarlijke situaties kwam het echter niet voor het doel van Nick Olij. De keeper hoefde niet in actie te komen en zag de bal met name over hem heen en naast hem en het doel verdwijnen. Tot in de veertiende minuut Tobias Lauritsen ineens de bal aangespeeld kreeg van Vito van Crooij in het strafschopgebied. Hij probeerde het met een omhaal, maar dat was net iets teveel van het goede. Zo deelde Sparta toch een eerste speldenprik uit aan de Eindhovenaren. De volgende prik kwam in de twintigste minuut uit een vrije trap van Vito van Crooij. Waar PSV met name de focus had op het verdedigen van Lauritsen kopte Auassar op het doel van PSV. Benitez had er echter weinig moeite mee.

Sparta leek na het aarzelende begin steeds meer uit de schulp te kruipen en begon meer in balbezit te komen. Het had zelfs een uitstekende mogelijkheid om in de 28e minuut op een 0-1 voorsprong te komen. Verschueren legde de bal klaar voor Mijnans, maar het schot werd geblokt en ging via een PSV’er achter. Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft had Luuk de Jong de openingstreffer op zijn hoofd. Zijn kopbal, uit een prima genomen hoekschop, ging echter precies in de handen van Nick Olij. In de blessuretijd van de eerste helft, waar twee minuten extra tijd bijgetrokken werd, had PSV uit een vrije trap nog een mogelijkheid om de openingstreffer te maken. Joey Veerman mocht, na een overtreding van Bart Vriends (met geel als gevolg), aanleggen voor de poging, maar zijn poging ging naast. Zo was het, buiten de eerste tien minuten, een redelijk gelijkopgaande eerste helft waarin Sparta prima partij bood aan PSV.

De tweede helft begon net zo als de eerste met een PSV dat de overhand had. Ook kreeg scheidsrechter Sander van der Eijk het steeds lastiger omdat Simons een ouderwetse schwalbe maakte, Madueke vervelend deed en geel kreeg bij een opstootje en Van Crooij even later zijn revanche wilde halen en dus ook geel kreeg. Het zorgde voor wat opleving in het Philips Stadion dat tot dat moment nogal uitblonk in gezapigheid. In de 56e minuut was het Sparta, dat uit een (onterechte?) hoekschop van Pinto voor gevaar zorgde. Vito van Crooij Kong echter geen kracht zetten waardoor Benitez kon pakken. Acht minuten later dacht Sparta aan tiki-taka voetbal in het strafschopgebied van PSV. In plaats van uit te halen door Auassar kwam de bal met een hakje bij Mijnans, maar zijn inzet ging naast. Aan de andere kant was Nick Olij meer dan alert na een actie van Madueke die door de verdediging slalomde op de achterlijn.

PSV wisselde, met nog twintig minuten te spelen, twee middenvelders om nog meer controle te krijgen op het spel. Joey Veerman en Xavi Simons werden vervangen door Guttierez en Til. Sparta-trainer Maurice Steijn had door de blessures van De Guzman en Namli minder mogelijkheden om te wisselen en liet zijn basiself daardoor langer in tact. In de slotfase ging Sparta nog meer vertragen en gebruikte Steijn zijn wissels optimaal om het ritme van PSV, voor zover nodig, te verstoren.

Sparta’s favoriete VAR Jeroen Manschot riep Sander van der Eijk naar de kant na een actie waarbij Mica Pinto volgens de man in Zeist een overtreding beging. De scheidsrechter ging kijken, maar bleef bij zijn oorspronkelijke beslissing en kende geen penalty toe. Dat was voor Sparta nog meer doping en verder kwamen de Rotterdammers niet echt meer in gevaar.

Sparta bleef uiteindelijk prima overeind en pakte het eerste punt van 2023 in het Philips Stadion. Dinsdag staat de bekerwedstrijd op een uitverkocht Kasteel op het programma.

PSV: Walter Benitez, Jorfan Teze, Jarrd Branthwaite, Armando Obispo, Philipp Max (Marco van Ginkel), Xavi Simons (Guus Til) , Ibrahim Sangare, Joey Veerman (Erick Gutierrez), Noni Madueke, Luuk de Jong, Anwar el Ghazi

Sparta Rotterdam: Nick Olij, Shurandy Sambo, Bart Vriends, Adil Auassar, Mica Pinto (86. Aaron Meijers), Jeremy van Mullem, Sven Mijnans, Joshua Kitolano, Tobias Lauritsen, Arno Verschueren (88. Mike Eerdhuijzen), Vito van Crooij

Gele kaarten PSV: Noni Madueke

Gele kaarten Sparta: Bart Vriends, Vito van Crooij, Arno Verschueren.

Scheidsrechter: Sander van der Eijk

Interview met Maurice Steijn van RTV Rijnmond