Fan van Sparta
Nieuws

Sparta pakt de drie punten na een achterstand tegen Fortuna Sittard.

Zaterdagavond ontving Sparta Rotterdam op een uitverkocht Kasteel Fortuna Sittard. De Limburgers zijn onder de nieuwe trainer Julio Velazquez bezig aan een opmars en verloren in die vijf wedstrijden dat hij aan het roer stond niet. Alleen in de KNVB Beker ging Fortuna onder Velazquez ten onder tegen N.E.C. Fortuna is dus in goede doen, terwijl Sparta een reactie wil geven na de nederlaag van vorige week bij FC Utrecht.

Ten opzichte van die wedstrijd koos trainer Maurice Steijn voor twee nieuwe namen. Shurandy Sambo kreeg de voorkeur boven Dirk Abels en was dus weer de rechtsback. Ook Koki Saito mocht in de basis staan. Waar Jeremy van Mullem vorige week nog de vervanger was de geblesseerde Jonathan de Guzmán, was Saito dat vandaag. Sven Mijnans schoof daardoor terug naar het middenveld.

In de eerste twintig minuten had Sparta de overhand. De gastheren waren het meest dreigend, maar veel verder dan een aantal gevaarlijke voorzetten en een gekraakt schot van Mijnans kwam Sparta niet. Fortuna was daarentegen niet voor de goal van doelman Nick Olij gekomen, maar na twintig minuten kwamen zij wel op voorsprong. Tijjani Noslin begon aan een mooie solo en schoot vanuit een moeilijke hoek snoeihard raak. Een domper dus voor Sparta, dat vijf minuten later bijna op een 0-2 achterstand kwam. Ivo Pinto loste een goed schot in de korte hoek, maar de redding van Olij was ook goed.

Sparta was het op dat moment een beetje kwijt, maar na 27 minuten viel plots de gelijkmaker. Mijnans gaf de bal goed voor en Arno Verschueren kon in alle vrijheid de gelijkmaker binnen knikken: 1-1. Zijn derde van het seizoen en Sparta ging direct op jacht naar meer. Saito kreeg daarbij de eerste mogelijkheid, maar schoot na een goede onderschepping van Joshua Kitolano recht op Fortuna-doelman Ivor Pandur af. Tien minuten later gaf Sambo een gevaarlijke voorzet, maar kwam Tobias Lauritsen net te kort om die binnen te glijden.

Sparta joeg op de 2-1, maar het was Fortuna dat op slag van rust bijna voorkwam. Met een katachtige reflex voorkwam Olij dat Ximo Navarro uit een hoekschop scoorde. Hierna kopte Ivo Pinto namens Fortuna net naast. In de blessuretijd van de eerste helft had ook Sparta nog kunnen scoren. De kopbal van Vriends uit een hoekschop werd door George Cox van de lijn gehaald. Daardoor zochten beide teams met een 1-1 ruststand de kleedkamers op.

Na de rust kwam Sparta al snel op voorsprong. Navarro gleed Saito onderuit in het strafschopgebied, waarna scheidsrechter Serdar Gözübüyük niks anders kon dan een strafschop te geven aan Sparta. Met Van Crooij is dat meestal een zekerheidje, maar nu nam de aanvaller de strafschop minder overtuigend. Pandur zat dan ook nog aan de bal, maar kon een Spartaanse voorsprong niet voorkomen: 2-1. Direct daarna maakte Lauritsen op aangeven van Van Crooij de 3-1, maar deed hij dat in buitenspelpositie. Even later had Lauritsen alsnog zijn doelpunt kunnen maken. Weer gaf Van Crooij de bal op een presenteerblaadje, maar van dichtbij tikte de spits de niet te missen kans naast.

Vervolgens paste Steijn een dubbele wissel toe, waarin Jeremy van Mullen en Dirk Abels binnen de lijnen kwamen voor Saito en Sambo. Ook met die twee nieuwelingen bleef Sparta de betere ploeg. Fortuna kon nauwelijks gevaarlijk worden, waardoor Sparta steeds dichter bij de drie punten kwam. Een domper kreeg Sparta in de laatste tien minuten wel te verwerken, want die drie punten moesten binnengehaald worden zonder Lauritsen en Mica Pinto. Beiden spelers moesten er geblesseerd af en werden vervangen door Mario Engels en Aaron Meijers. Vlak na die wissels besliste Sparta de wedstrijd. Uit een vrije trap van Van Crooij kopte Verschueren zijn tweede van de avond binnen: 3-1. Daarmee kon het feest op Het Kasteel al eerder beginnen dan na het laatste fluitsignaal, want Sparta had Fortuna in de greep en ging de ruime voorsprong niet meer weggeven. Van Crooij was zelfs nog dicht bij de 4-1, maar kopte recht op Pandur af. Aan de andere kant zeilde een schot van Oguzhan Ozyakup diep in de blessuretijd net over.

Het bleef bij 3-1 en Sparta boekte daardoor weer een thuiszege, de vijfde op een rij. De Rotterdammers staan daardoor zesde en mogen die plek volgende week verdedigen op bezoek bij Vitesse.