Fan van Sparta
Nieuws

Sparta na een rode kaart ten onder tegen FC Utrecht

Sparta - Utrecht

Vanavond op Het Kasteel de wedstrijd tussen de nummers 6 en 7 van de eredivisie. Sparta ontmoet FC Utrecht.

Vorige week kreeg Sparta een domper te verweken in Amsterdam. Hoewel verliezen van Ajax geen schande is, had iedereen die Sparta een warm hart toedraagt meer verwacht dan een 4-0 nederlaag. Trainer Maurice Steijn koos ten opzichte van die wedstrijd voor één nieuwe naam. Bart Vriends, die tegen Ajax al wel weer zijn rentree maakte, was weer fit genoeg voor een basisplaats. Dat ging ten kostte van Dirk Abels. Verder keerde Younes Namli terug in de selectie, maar begon hij op de bank. Koki Saito was opnieuw zijn vervanger.

In het eerste kwartier had Sparta het lastig met Utrecht. De bezoekers kwamen echter niet veel veder dan een poging van Taylor Booth die geen problemen opleverde bij Sparta-doelman Nick Olij. Anastasios Douvikas kreeg na ruim een kwartier spelen de beste kans in de openingsfase. De Griekse spits kreeg de bal van Booth, maar vond Olij op zijn weg. Na deze kans kantelde het spelbeeld en werd Sparta sterker. In eerste instantie kwam Utrecht nog bijna op voorsprong, nadat Sander van der Streek een van richting veranderde voorzet gaf die op de lat eindigde. Hierna waren de kansen voor Sparta, waarbij Arno Verschueren de beste mogelijkheid kreeg. Mica Pinto, die een sterke wedstrijd speelde, gaf de bal op een presenteerblaadje voor Verschueren, maar hij plaatste de bal net naast het doel van Vasilis Barkas. Vijf minuten later bracht Pinto, Joshua Kitolano in stelling, maar ook hij kreeg de bal niet tussen de palen.

Sparta had het overwicht en dwong Utrecht naar achteren. In de slotfase van de eerste helft, was het echter toch weer Utrecht dat dreigend werd. Eerst schoot Sean Klaiber de bal rakelings naast, waarna Mike van der Hoorn in de blessuretijd van de eerste helft een gevaarlijke kopbal in huis had. Pinto werkte de bal in de doelmond weg. Daarbij maakte Adil Auassar mogelijk nog hands, maar na een lage VAR-check ging de bal niet op de stip.

Die VAR moest in de tweede helft opnieuw aan de bak. Na een Utrechtse overtreding brak er een opstootje uit, waarna Auassar na ingrijpen van de VAR een directe rode kaart ontving. Sparta moest dus verder met tien man, maar kwam uit die vrije trap nog wel bijna op voorsprong. Vito van Crooij krulde de bal op de paal en in de rebound stond het aluminium opnieuw in de weg. Tobias Lauritsen werkte de bal op de lat. Pech dus voor Sparta, dat ook met tien man, nadat de wedstrijd kortstondig gestaakt was, in eerste instantie sterker bleef dan Utrecht. De Kasteelheren hadden het betere van het spel, maar kon niet echt tot een kans komen. Aan de andere kant vergiste Olij zich bijna in een voorzet van Booth. De goalie kon de bal nog net op tijd op de paal tikken.

Na een uur spelen nam Utrecht de controle in de wedstrijd over. Booth was daarbij vaak het meest dreigend. Zo gaf de aanvaller de bal perfect voor op Klaiber, die over schoot. Even later was invaller Victor Jensen met zijn eerste balcontact bijna trefzeker. Zijn poging ging over Olij heen, maar op de lat. Nog geen minuut later kon Jensen opnieuw schieten, maar plaatste hij de bal naast. Met zijn derde schot was Jensen wel trefzeker. Van de Streek bereikte de Deen in het strafschopgebied, die vervolgens afdrukte: 0-1.

Met het inbrengen van Elias Hoff Melkersen en Younes Namli voor Jonathan de Guzmán en Mica Pinto probeerde Steijn een slotoffensief te creëren. Sparta kreeg de bal wel wat meer van eigen helft af, maar in de 88e minuut besliste Utrecht de wedstrijd. Uit een counter bediende Jens Toornstra, Othmane Boussaid. Hij maakte aan alle spanning een einde door de 0-2 tegen de touwen te werken. Eén minuut later werd het ook nog 0-3. Het slotakkoord kwam van Anthony Descotte, die een fraaie aanval afrondde.

Een teleurstellende avond dus voor Sparta, dat voor de rode kaart goed in de wedstrijd zat. De knop moet snel weer om naar volgende week zondag, want dan speelt Sparta in Kralingen de derby tegen Excelsior.

Na de wedstrijd sprak Adil Auassar voor de microfoon van ESPN de volgende woorden over zijn rode kaart  "Hier kun je niks positiefs over zeggen, het is heel moeilijk om te beschrijven, maar dit mag mij niet overkomen. Ik weet ook niet wat mij bezielde. Wat mijn intentie was is ook niet belangrijk, omdat dit er gewoon slecht uitziet op camera. Ik dupeer hier mijn team mee en dat neem ik mezelf absoluut kwalijk. Ik zat zelf erg lekker in de wedstrijd en ik had Klaiber nog helemaal niet gezien. Soms gebeuren er dingen waar je niet over nadenkt en dan kan ik alleen maar denken dat dit heel dom is."

Sparta: Nick Olij, Shurandy Sambo (Rick Meissen), Bart Vriends, Adil Auassar, Mica Pito (Younes Namli), Joshua Kitolano, Jonathan de Guzman (Elias Hoff Melkersen), Vito van Crooij (Jeremy van Mullem), Arno Verschueren, Koki Saito (Mike Eerdhuijzen), Tobias Lauritsen

FC Utrecht: Vasilis Barkas, Sean Klaiber, Mike van der Hoorn, Modibo Sagnan, Mark van der Maarel (Hidde ter Avest), Jens Toornstra, Luuk Brouwers, Taylor Booth (Victor Jensen), Sander van der Streek, Othman Boussaid (Bart Ramselaar), Anastasios Douvikas (Anthony Descotte)

Gele kaarten Sparta: Shurandy Sambo, Jonathan de Guzman, Younes Namli

Gele kaarten FC Utrecht: Luuk Brouwers, Modibo Sagnan

Rode kaart Sparta: Adil Auassar

Scheidsrechter: Joey Kooij