Fan van Sparta
Nieuws

Sparta kan het niet bolwerken in Amsterdam

Sparta Rotterdam is zondagmiddag onderuit gegaan tegen Ajax. In De Johan Cruijff ArenA eindigde het duel in 4-0.

Ten opzichte van de overwinning van Sparta op Go Ahead Eagles van vorige week, begon er één nieuw gezicht aan de aftrap. Koki Saito, die vorige week al zijn rentree maakte na blessureleed, had een basisplaats. Hij verving Younes Namli, die er met een blessure niet bij was. Voor de rest stonden dezelfde tien namen aan de aftrap, dus ook Mica Pinto. De linksback moest er tegen Go Ahead Eagles nog vroegtijdig af met een blessure.

In de eerste vijf minuten liet Sparta zich zien en kwam het er een aantal keer gevaarlijk uit. Vito van Crooij kreeg daarbij vanuit een vrije trap de beste mogelijkheid, maar zag Gerónimo Rulli zijn inzet eenvoudig vangen. Aan de andere kant benutte Ajax wel direct haar eerste kans. Devyne Rensch gaf de bal voor, waarna Davy Klaassen van dichtbij Dusan Tadic in stelling bracht. De spits tikte vervolgens binnen. Een valse start dus voor Sparta, dat plots op achterstand kwam. Toch kregen de bezoekers in de openingsfase nog een aantal kansen. Saito was het dichtst bij een treffer, maar zag zijn schot via Kenneth Taylor rakelings naast gaan. Tobias Lauritsen produceerde nog een rolletje na een combinatie met Arno Verschueren. Na twintig minuten spelen kon de Noor nog een keer schieten, maar ging zijn inzet hoog over.

Ajax controleerde de wedstrijd, maar zag Sparta er dus een aantal keer gevaarlijk uitkomen. In het tweede gedeelte van de eerste helft liet Ajax dat niet meer toe. Het was zelfs een aantal keer dicht bij de 2-0. Eerst kopte Mohammed Kudus op aangeven van Steven Bergwijn op de onderkant van de lat, waarna Dirk Abels voorkwam dat Tadic uit de rebound de 2-0 zou maken. Eén minuut later vond Taylor Sparta-doelman Nick Olij op zijn weg. Uiteindelijk werd het na bijna een halfuur spelen alsnog 2-0. Tadic wipte de bal handig over de verdediging van Sparta heen en zag Taylor hard raak schieten. Het was een van de laatste kansen in de eerste helft. Bergwijn werd nog wel een keer gevaarlijk, maar schoot naast.

In de tweede helft ging een ongewijzigd Sparta proberen terug in de wedstrijd te komen. Het was echter Ajax dat via Jurriën Timber en Bergwijn Olij testte. De doelman redde tot twee keer toe. Na een uur spelen was Bergwijn opnieuw doorgebroken aan de linkerkant van het veld. Olij bleek echter eveneens een sta-in-de-weg. De corner die daarop volgde ging vervolgens niet door. Scheidsrechter Pol van Boekel werd door de VAR naar het beeldscherm geroepen na een duel tussen Sambo en Bergwijn. Van Boekel besloot vervolgens een topclub-strafschop te geven, die benut werd door Tadic: 3-0.

Daarmee leek de wedstrijd beslist en ging Ajax op jacht naar meer doelpunten. Olij hield de schade daarin nog enigszins beperkt door een schot van Timber te pareren. Even later had de goalie ook een goede redding in huis toen Brian Brobbey pardoes voor zijn doel verscheen. De mooiste redding van de middag was op de poging van Kudus. Olij tikte dat schot uit de kruising. Aanvallend kon Sparta echter weinig brengen en in de slotfase liep het tegen nog een tegendoelpunt aan. Dit keer kon Olij een schot van Kudus niet uit de kruising tikken. De Ghanees krulde de bal vanuit een vrije trap in de bovenhoek.

In de slotfase besloot Steijn nog Pedro Alemañ en Rayviën Rosario in het veld te brengen. Voor het duo betekende het hun officiële debuut in het eerste elftal.