Fan van Sparta
Nieuws

Sparta haalt uit tegen SC Cambuur

In speelronde 17 van de Eredivisie namen de nummer 6 en 18 het tegen elkaar op in Leeuwarden. SC Cambuur ontving Sparta Rotterdam. Trainer Maurice Steijn van de Rotterdammers moest nog een klein beetje puzzelen. Arno Verschueren kon weer spelen na een schorsing van één wedstrijd, hij nam de plek in van Jeremy van Mullem. Jonathan de Guzman ontbrak nog met een blessure.

SC Cambuur schoot fel uit de startblokken, gesteund door het uitverkochte stadion aan het Cambuurplein, maar werd niet gevaarlijk in het openingsoffensief. In de achtste minuut onderschepte Nick Olij een goede voorzet van Silvester van der Water en maakte zo de aanval voortijdig onschadelijk. In de tegenstoot scoorde Tobias Lauritsen de schitterende openingstreffer voor Sparta Rotterdam. Vanaf een meter of 18 schoot hij de bal Bergkampiaans in de bovenhoek. Dat was na 9 minuten spelen een heerlijke voorsprong voor de Spartanen. En het duurde slechts 9 minuten extra voordat Sparta op 0–2 kwam. Koki Saito kreeg de bal mee van Sven Mijnans en schoot de bal zakelijk achter Virginia.

In de 27 + 2 minuten die volgden kwam Sparta niet echt in de problemen. Bij de spaarzame momenten dat Cambuur in de buurt van het Spartaanse doel kwam was Nick Olij er meestal als de kippen bij om de voorzet uit de lucht te plukken Sparta had niet meer de noodzaak om vol gas te geven en had wellicht een penalty verdiend na een overtreding op Sven Mijnans. De videokijkers in Zeist keken ernaar, maar lieten het moment gaan.

Sjors Ultee wisselde twee spelers in de rust in de hoop iets te forceren in Cambuurs voordeel. Dat plan ging echter na vijf minuten al te prullenbak in toen Sven Mijnans werd neergelegd in het strafschopgebied. De uitstekend leidende Jochem Kamphuis gaf Sparta een strafschop. Vito van Crooij schoot, met enig fortuin, de 0-3 achter Virginia en Sparta zat op rozen met nog 40 minuten te spelen.

Na een kwartier spelen in de tweede helft wisselde Maurice Steijn voor het eerst bij de rood-witten. Koki Saito kwam naar de kant en werd vervangen door Jeremy van Mullem. Zijn eerste balcontacten waren niet gelukkig, met balverlies en een overtreding waaruit een gevaarlijke vrije trap ontstond.

Tobias Lauritsen werd in de slotfase nog getorpedeerd door de Cambuur-doelman en moest het veld verlaten met een blessure. Kamphuis was al niet populair in Leeuwarden, dus gevolgen had de actie niet meer. De zes minuten blessuretijd was een formaliteit voor de zeer zakelijke en verdiende zege van Sparta Rotterdam.