Fan van Sparta
Nieuws

Sparta en RKC Waalwijk scoren niet

spartarkc

Sparta Rotterdam heeft vanavond met 0-0 gelijkgespeeld tegen RKC Waalwijk. De Kasteelclub blijft daarmee voor de zevende keer op een rij ongeslagen en de nummer 6 van de Eredivisie.

De midweekse speelronde zorgde ervoor dat de wedstrijden zich in een rap tempo opvolgden. Toch besloot trainer Maurice Steijn niet om te wisselen. Koki Saito, die zaterdag zijn eerste doelpunt voor Sparta maakte, had opnieuw een basisplaats en ook Tobias Lauritsen speelde. De Noorse spits moest er tegen Cambuur geblesseerd uit, maar was fit genoeg om te beginnen. Jonathan de Guzmán keerde na maanden afwezigheid weer terug in de wedstrijdselectie, maar begon dus op de bank.

In de eerste minuut was er direct een mogelijkheid voor RKC. Vanaf een kansrijke positie mocht Dario van den Buijs aanleggen voor een vrije trap, die de bal net naast Sparta-doelman Nick Olij plaatste. Even later probeerde Iliass Bel Hassani het namens RKC, maar ging zijn inzet hoog over. Hierna volgde een fase waarin Sparta veel de bal had en RKC loerde op de counter. Slechts één keer lukte het Sparta om door de defensie van RKC te komen dankzij Sven Mijnans. Hij speelde de bal handig over de verdediging van RKC heen, waarna Vito van Crooij kon schieten. De aanvaller plaatste de bal langs RKC-goalie Etienne Vaessen, maar hij zorgde er wel voor dat zijn schot vaart minderde. Daardoor kon Shawn Adewoye de bal in de doelmond wegwerken.

Sparta had dus veelal de bal, maar toch was het RKC dat uit de omschakeling gevaarlijk werd. Mats Seuntjens werd diep gestuurd, maar hij schoot ruim over. In de slotfase van de eerste helft liet Younes Namli zich zien. De aanvaller viel in de openingsfase al in voor Koki Saito, die er geblesseerd uit moest. Namli was vanaf de rechterkant dreigend met een hard schot dat rakelings over ging. In de blessuretijd van de eerste helft eindigde de volgende poging van Namli wel tussen de palen, maar kon Vaessen knap redden.

Daardoor bleef het na een niet al te boeiende eerste helft 0-0. In de tweede helft moest Sparta meer kansen afdwingen. Daarbij kwam Dirk Abels in de ploeg voor Shurandy Sambo, die al snel in de tweede helft het zijnet vond. Een paar minuten daarvoor kwam Tobias Lauritsen al tot een schot, maar dat rolletje was geen probleem voor Vaessen. Vervolgens diende zich de volgende blessure aan. Van Crooij kon niet meer verder, waardoor De Guzmán binnen de lijnen kwam. De routinier stond koud op het veld toen RKC op voorsprong leek te komen. Bel Hassani kapte zich vrij en scoorde in de korte hoek. Hij stond echter buitenspel, waardoor er een streep ging door de openingstreffer. Sparta was wel gewaarschuwd, al was Abels niet veel later opnieuw gevaarlijk. Zijn harde pegel van dertig meter eindigde in de handen van Vaessen.

Zo was de tweede helft een stuk aantrekkelijker en kroop ook RKC bij vlagen wat uit hun schulp. Zo zette Seuntjens Olij voor de eerste keer deze avond aan het werk, die zijn afstandsschot onschadelijk maakte. Na een dik uur spelen was het Sparta dat uit buitenspelpositie scoorde. Adil Auassar kopte een vrije trap van Namli binnen, maar ook deze goal werd dus afgekeurd. Het momentum bleef wel bij Sparta liggen, maar toch was het RKC dat een kwartier voor tijd bijna op voorsprong kwam. Said Bakari gaf de bal laag voor, waarna Thierry Lutonda van dichtbij kon uithalen. Olij hield Sparta echter op de been.

In de slotfase bleef Sparta het meest jagen op de drie punten, al bleef RKC in de persoon van Bakari gevaarlijk. Zijn eerste poging ging via een Spartaan naast, waarna Bakari even later Olij op zijn weg vond. Doelpunten vielen er ook in de blessuretijd niet, waardoor Sparta en RKC genoegen moeten nemen met een 0-0 gelijkspel. Zaterdag wacht de volgende wedstrijd voor Sparta in Nijmegen tegen N.E.C.