Fan van Sparta
Nieuws

Sparta door naar finale play-offs na strafschoppen tegen FC Utrecht. + Samenvatting

Vanavond op Het Kasteel de return in de play-offs voor Europees voetbal tussen Sparta en FC Utrecht. De Kasteelheren hadden een prima uitgangspositie meegenomen vanuit Utrecht door met 1-2 te winnen in Nieuw Galgenwaard. Wat die overwinning waard was zouden we vanavond zien.

Sparta begon beter aan de wedstrijd dan de Utrechters en in de 9e minuut had de ploeg op voorspong kunnen komen als eerst een indraaiende voorzet van Younes Namli op de paal komt en direct daarna een kopbal van Tobias Lauritsen die ook de paal raakt en twee minuten later is het Koki Saito die gevaarlijk schiet en daar heeft FC Utrecht keeper Vasilis Barkas moeite mee want kan hem niet klemmen maar er is geen Spartaan in de buurt die kan afwerken. In de 39ste minuut het volgende moment als weer Koki Saito schieten kan maar via Nick Viergever gaat de bal net naast. Tobias Lauritsen krijgt nog een kopkans maar Bargas staat goed en kan redden. Sparta blijft de betere ploeg.

Vlak voor rust het gevaarlijkste moment van de gasten als een voorzet vanaf rechts door Sander van der Streek direct volley wordt genomen maar Nick Olij kan de bal makkelijk pakken. Gescoord word er niet en zo gaan beide ploegen met de 0-0 naar de kleedkamer.

Sparta begin ook in de tweede helft beter en beloond zichzelf in de 56ste minuut als Shurandy Sambo de bal vanaf rechts voorgeeft en is het Tobias Lauritsen die niet op doel kan koppen maar kopt de bal in de 5 meter waar Vito van Crooij die de bal binnen tikt. Dan wordt scheidsrechter Jochem Kamphuis naar het scherm geroepen door VAR Joey Kooij want Shurandy Sambo zou een overtreding hebben gemaakt op Othman Boussaid en Kamphuis geeft de VAR gelijk en keurt de goal af.

Veel kansen ziet het publiek niet in de tweede helft alleen wel veel wissels en vooral aanvallende wissels bij FC Utrecht dat zal moeten scoren. De ploeg zet wel aan maar tot echte uitgespeelde kansen komt de ploeg niet. Tot de 80ste minuut is het oud Spartaan Nick Viergever die een voorzet vanaf rechts nadat de bal verlengd wordt bij de tweede paal de bal binnen tikt, 0-1. Een goal die er eigenlijk helemaal niet meer in had gezeten en echt uit het niets valt. Deze klap komt hard aan bij Sparta want een minuut later had het ook 0-2 kunnen staan want Taylor Booth krijgt een prima schietkans op een paar meter afstand van de goal maar schiet over. Sparta wordt nu vol onder druk gezet.

Het gevaarlijkste moment van de thuisploeg is in de 88ste minuut als een hoekschop op de kruin komt van Arno Verschueren en de bal gaat dan net voorlangs. Er komen dan maar liefst negen minuten extra tijd bij. Sparta zet weer aan in de extra tijd om toch de verlenging proberen te ontlopen en dreigend zijn ze wel maar tot scoren komt geen ploeg meer en dat betekende verlenging.

In de derde minuut van de verlenging is de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg als Vito van Crooij in de zestien meter kan schieten maar de Utrecht goalie kan de bal net stoppen. Sparta zet FC Utrecht weer vast op eigen helft en probeert de voorsprong te krijgen. Vlak voor het einde van de eerste verlenging een kans voor invaller Jonathan de Guzman na een prima pass van Arno Verschueren maar de hoek is net te lastig en zo kan Barkas redding brengen. In de eerste verlening wordt er niet gescoord. In de 6e minuut van de tweede heldft van de verlenging is de eerste kans voor de thuisploeg als Vito van Crooij de bal voorgeeft op het hoofd van Arno Verschueren alleen zijn kopbal is niet krachtig genoeg. Het is logisch dat het voetbal er niet beter op wordt na zoveel minuten maar als er een ploeg het meest de aanval zoekt is dat toch Sparta. Een vijftal minuten later een kopkans voor Bas Dost na een voorzet vanaf de rechterkant maar hij kopt de bal over op een paar meter afstand van de goal. Direct daarna moet Nick Olij weer handelend optreden na schoten van Can Bozdoğan en Anthony Descotte en dat doet de Sparta goalie bekwaam. In de laatste minuut is het dan een prima aanval van Sparta als Joshua Kitolano er door is na een prima actie met Jonathan de Guzman en de bal lijkt erin te gaan maar door wat effect stuit hij terug het veld in en Hidde ter Avest wil de bal weg werken maar schiet hem bijna in eigen goal en via de paal gaat de bal naast. Dat was tevens het laatste en zo gaan beide ploegen strafschoppen schieten.

Vito van Crooij mag beginnen en knalt goed raak, Bas Dost doet hetzelfde net als Arno Verschueren, Taylor Booth, Dirk Abels, Sander van der Streek en Joshua Kitolano. Daarna was Nick Olij die de hoofdrol op zich nam want hij stopte de strafschop van Luuk Brouwers en toen mocht Adil Auassar het afmaken voor Sparta maar ook hij miste. Hij schoot hoog over. Can Bozdoğan benutte zijn strafschop daarna en ook Shurandy Sambo scoorde en toen was de beurt aan Mike van der Hoorn en Nick Olij stop de strafschop en daarmee was het beslist en gaat Sparta naar de finale tegen FC Twente. Gezien beide wedstrijden is het verdiend dat Sparta doorgaat.

Sparta: Nick Olij, Shurandy Sambo. Bart Vriends, Mike Eerdhuijzen (Adil Auassar), Aaron Meijers, Joshua Kitolano, Younes Namli (Dirk Abels), Arno Verschueren, Vito van Crooij, Tobias Lauritsen Jonathan de Guzman), Koki Saito

FC Utrecht: Vasilis Barkas, Sean Klaiber (Hidde ter Avest), Mike van der Hoorn, Nick Viergever, Mark van der Maarel (Modibo Sagnan), Can Bozdoğan, Sander van der Streek, Jens Toornstra (Luuk Brouwers), Bart Ramselaar (Taylor Booth), Anastasios Douvikas (Anthony Descotte), Othman Boussaid (Bas Dost)

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Gele kaart(en) Sparta: Vito van Crooij

Gele kaart(en) FC Utrecht: Mark van der Maarel, Can Bozdoğan