Fan van Sparta
Nieuws

SPARTA DENDERT DOOR EN WINT OOK VAN N.E.C.

Sparta Rotterdam begon vanmiddag in de wedstrijd tegen N.E.C. met twee nieuwe namen ten opzichte van de 3-1 overwinning op FC Emmen van één week geleden. Die wijzigingen moest trainer Maurice Steijn noodgedwongen toepassen. Younes Namli was er door een blessure niet bij, waardoor Joshua Kitolano in de basis begon. Sven Mijnans begon hierdoor als rechtsbuiten. Ook Koki Saito verscheen aan de aftrap. Vito van Crooij was niet helemaal fit en startte daarom vanaf de bank. Dirk Abels verving opnieuw de geschorste Shurandy Sambo, die na vanmiddag weer inzetbaar is voor Sparta.

Saito liet zich in de openingsfase meteen zien. Na twintig seconden kopte de Japanner naast en luttele minuten later schoot Saito via een N.E.C.’er voorlangs. Uit de daaropvolgende corner was het wel raak voor Sparta. Dirk Abels was met een geplaatst schot trefzeker: 1-0. N.E.C. kende dus een valse start van de wedstrijd en ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker. Die jacht werd geopend met een gevaarlijke vrije trap van Oussama Tannane die net naast ging. Even later eindigde de poging van Bart van Rooij wel tussen de palen, maar voorkwam Nick Olij de gelijkmaker.

Sparta bleef de controle houden over de wedstrijd en kwam na een krap halfuur op een 2-0 voorsprong. Een houdbaar schot van Jonathán de Guzman was N.E.C.-doelman Jasper Cillessen verrassend te machtig. Daarmee zat Sparta op rozen en was er geen vuiltje aan de lucht. Toch was het N.E.C. dat opnieuw via Tannane op zoek ging naar een doelpunt, maar weer was het Olij die dat met een sublieme redding voorkwam. Op slag van rust was Sparta uit een hoekschop nog dreigend, al ging de kopbal van Bart Vriends niet op doel.

N.E.C. kwam fris uit de kleedkamer en drukte Sparta in de openingsfase van de tweede helft naar achteren. Zo had Olij veel moeite met een zwabberbal van Tannane, maar hield de goalie wel zijn doel schoen. Niet veel later probeerde Souffian el Karouani het, maar ook hij vond Olij op zijn weg. De sluitpost hoefde vervolgens niet in actie te komen toen Dirk Proper uit kansrijke positie de bal voor zijn voeten kreeg. Zijn poging ging over.

Wel gaf het aan dat Sparta de dominantie die het voor rust had, kwijt was. Na iets meer dan een uur spelen veerde het publiek op Het Kasteel wel weer op. Uit een gevaarlijke vrije trap van Mijnans kreeg Tobias Lauritsen de bal niet op doel. Achteraf bleek de lange Noor ook buitenspel te staan. Hoewel N.E.C. nog altijd het meest bleef zoeken naar een doelpunt, hield Sparta vrij eenvoudig stand. Al een kwartier was N.E.C. niet echt gevaarlijk meer geweest, waardoor de ploeg van trainer Rogier Meijer nog maar 15 minuten had om nog minstens twee keer te scoren. Tien minuten voor tijd kreeg Sparta in de persoon van Joshua Kitolano de uitgelezen kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar hij stuitte op Cillessen. Nog geen minuut later was Mijnans na doorkoppen van Lauritsen ook dicht bij de 3-0, maar ging zijn inzet naast.

Zo hield N.E.C. nog een sprankje hoop, maar moest het heel snel de aansluitingstreffer maken. Echt gevaarlijk konden de bezoekers niet worden, tot in de 92e minuut. Iván Marquez kreeg de bal op zijn hoofd, maar kopte echter naast. Daardoor bleef een spannende slotfase uit en won Sparta vooral door een goede eerste helft met 2-0 van N.E.C. Volgende week wacht er een drukke week voor de Kasteelheren. Donderdagavond gaat Sparta op bezoek bij OFC voor de eerste ronde van de KNVB Beker. Zondag wacht een uitwedstrijd tegen FC Utrecht.