Fan van Sparta
Nieuws

Nieuwe regels in eredivisie

De KNVB heeft drie wijzigingen doorgevoerd in de Eredivisie:.

De KNVB heeft vandaag gemeld dat er vanaf het seizoen 2024/25 drie nieuwe regels door gevoerd in het betaalde voetbal. Welke regels worden er precies doorgevoerd en welke redenen zijn daarvoor?

De volgende drie regels zijn van toepassing.
- Na afloop van de reguliere speeltijd lopen de klokken van het stadion door.
-  Er wordt een extra wissel ingevoerd bij een hersenschudding.
-  Het testen van on-field aankondigingen bij VAR-beslissingen.

Om het publiek in het stadion op de hoogte te houden van de resterende speeltijd, wordt de doorlopende stadionklok ingevoerd. Op dit moment wordt de klok na minuut 45 en 90 stilgezet, maar dit zal binnenkort veranderen. Deze regel is het afgelopen seizoen al in de Premier League ingevoerd.

De internationale spelregelcommissie heeft besloten dat de extra wissel bij een hersenschudding permanent mag worden ingevoerd. In de volksmond wordt deze wissel ook bekend als een 'witte wissel' en wordt ingevoerd om risico's te verlagen bij spelers die mogelijk een hoofdblessure hebben opgelopen. In het afgelopen seizoen is er in Nederland een testpilot uitgevoerd.

Tot slot zal de KNVB vanaf de achtste finales van de TOTO KNVB Beker experimenteren met on-field aankondigingen voor VAR-beslissingen. Dit is al in de Verenigde Staten gedaan: bij een VAR-interventie legt de scheidsrechter het publiek uit waarom het spel stilvalt en wat het uiteindelijke besluit is van de arbitrage. Het komende seizoen zal worden besloten of deze regel definitief wordt toegepast.