Fan van Sparta
Nieuws

MONSTERZEGE VOOR SPARTA IN ARNHEM (0-4)

Vorig seizoen werd de competitiewedstrijd in Arnhem tussen Vitesse en Sparta Rotterdam in twee delen gespeeld. Deel één eindigde in een 0-1 voorsprong met een vol uitvak met Spartanen. Deel twee begon met die 0-1 voorsprong in een leeg GelreDome waar Bas Nijhuis nog 6 minuten scheidsrechter moest zijn en alleen floot voor het begin- en eindsignaal. Vandaag was het wederom een vol uitvak omdat Vitesse en Sparta afspraken met elkaar maken om zoveel mogelijk uitsupporters over en weer mee te nemen, en werd de wedstrijd in één keer gespeeld.

Sparta Rotterdam begon met dezelfde elf aan de wedstrijd als vorige week tegen Fortuna Sittard. Trainer Maurice Steijn had ook geen reden om wijzigingen door te voeren na de 3-1 overwinning waarin de basisspelers geen ongemakken hadden opgelopen de afgelopen week. Bij Vitesse begon oud-Spartaan Mohamed Sankoh (jeugdopleiding) op de bank.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Sparta. Een vrije trap van Vito van Crooij werd knap gepareerd door Daan Reiziger. De vrije trap kwam tot stand nadat Tronstad aan de noodrem moest trekken bij Sven Mijnans. Hij kwam er met geel vanaf omdat er geen vrije doortocht naar het Vitesse-doel was. In de elfde minuut had Vito van Crooij wederom de 0-1 op zijn schoen na een misser van Melle Meulensteen. De verdediger van Vitesse gleed uit en Van Crooij ging op Reiziger af. Hij had geen oog voor Saito en schoot op Reiziger. De aanvallende intenties van Sparta waren in het eerste kwartier in ieder geval duidelijk. Vitesse kwam in het eerste half uur tot twee afstandsschoten tussen de palen waarbij Nick Olij beide keren een antwoord had.

In het laatste kwartier voor rust ging de Spartaanse storm wat meer liggen en was het vooral rommelig. Gelukkig aan beide zijden en ook Pol van Boekel, arbiter van dienst, ging daarin mee. De leidsman was zeer onvoorspelbaar met zijn fluit en floot voor de meest pietluttige zaken wel en bij overtredingen weer niet. Het kwam de algehele amusementswaarde van deze wedstrijd niet ten goede in ieder geval. Vlak voor rust zat Olij niet lekker bij een hoge voorzet, maar hij kreeg hulp van Auassar en Pinto die voorkwamen dat Vitesse op een voorsprong kwam.

De tweede helft begon waar hij in de eerste helft mee was geëindigd. Rommelig spel van beide kanten. Na een kwartier spelen in de tweede helft wisselde Maurice Steijn voor de eerste keer. Koki Saito werd vervangen door Jeremy van Mullem. Sven Mijnans ging meer aan de zijkant spelen en van Mullem moest voor extra controle zorgen op het middenveld. In de 69e minuut was het dan eindelijk raak. Tobias Lauritsen kreeg de bal aangespeeld van Vito van Crooij, de Noor speelde zich prima vrij en schoot de bal via de paal achter Reiziger. En daar bleef het niet bij want even later maakte Sven Mijnans zijn eerste doelpunt buiten Het Kasteel. En wat voor een goal! Bijna uit stand schoot hij de bal vol in de kruising, een tien met een griffel. Sparta op 0-2 in Arnhem.

Het slotakkoord leek voor Tobias Lauritsen te zijn die de 0-3 maakte, maar het kon zelfs nog gekker. Arno Verschueren bepaalde de eindstand op 0-4. De spelers en de 600 meegereisde fans vierden de overwinning en de Rotterdammers gaan zich opmaken voor de laatste competitiewedstrijd van 2022. Op een uitverkocht Kasteel ontvangt Sparta vrijdag FC Twente.