Fan van Sparta
Nieuws

Henk van Stee vind het nog steeds jammer dat hij weg is bij Sparta

Henk van Stee vind het nog steeds jammer dat hij vertrokken is bij Sparta. Vooral de manier waarop dat steekt hem. De reden dat hij vertrok was dat hij niet meer door één deur kon met Algemeen Directeur Manfred Laros.

Dat Van Stee eind november boos het stadion verliet, was de druppel die de emmer deed overlopen. Het rommelde al langer tussen de twee. Van Stee denkt dat zijn vertrek voorkomen had kunnen worden. "Laat ik vooropstellen dat ik ook fouten maak", zegt hij tegen VoetbalPrimeur. "Wat ik fout heb gedaan, is dat ik harder met de vuist op tafel had moeten slaan."

"Henk Fraser en ik hadden vier jaar geleden toen we binnenkwamen bij Sparta een aantal doelstellingen. De financiële middelen waren door bepaalde omstandigheden óf niet toereikend óf werden niet gegeven. Bij Sparta hebben we ontzettend veel spelers verkocht, waardoor we heel veel geld binnen hebben gehaald, maar er is weinig gekocht", zegt Van Stee. "Onze doelstelling was dat Sparta een stabiele eredivisie club moet worden. De spelersbegroting is achtergebleven ten opzichte van de doelstelling en dat vind ik jammer. Misschien had ik harder met mijn vuist op tafel moeten slaan richting het bestuur."

Waarom Van Stee dan niet harder was? "Dat is achteraf. Wellicht hadden we veeleisender moeten zijn gezien het beschikbare budget dat er was. Sparta is het afgelopen seizoen achtste geworden en heeft de play-offs gehaald, de hoogste eindnotering van de afgelopen dertig jaar. We hebben veel verkocht, maar ook sportief wil je omhoog. Soms botst dat wel eens binnen een club. Ergens komen is moeilijk, maar er blijven is veel moeilijker. Overal waar ik gewerkt heb, heb ik na een paar maanden geëvalueerd. Zo maak je stappen en met Fraser ging dat hartstikke goed."

Van Stee vertrekt
Tot november, de maand waarin de bom barstte en Van Stee vertrok na een conflict met Laros, die in bepaalde kringen als 'zuinig' wordt gezien. Van Stee vindt dat er soms meer risico genomen had mogen worden. "In de zomer lopen we de polonaise en drie maanden later is het ineens hommeles. Ja, ik ben wel teleurgesteld in een aantal zaken. Ik loop lang genoeg mee en snap dus hoe het werkt. Ik heb nog altijd goed contact met alle bestuursleden, waar ik zelfs nog een paar keer mee ben wezen eten. En het contact met veel mensen binnen Sparta is ook nog altijd goed, dat is ook logisch als je zo lang goed met elkaar samen hebt gewerkt."

Laros ergerde zich op zijn beurt weer aan het feit dat Van Stee openlijk over bedragen sprak in de media. Maduka Okoye werd voor een miljoenenbedrag verkocht aan Watford en Van Stee zou in de media een te hoge transfersom hebben genoemd. Het werkelijke (vaste) bedrag ligt naar verluidt lager. Van Stee zou de indruk hebben gewekt dat Sparta meer te besteden had, waardoor andere clubs de vraagprijs voor hun spelers ineens omhoog zouden kunnen gooien.

"Het gaat om bruto en netto. Het bedrag is niet gelogen", zegt Van Stee. "Gemiddeld gaat er twintig procent vanaf, maar het geld komt wel binnen. Waarom ik het heb gezegd, en misschien had ik het niet moeten doen, is omdat ik al voelde wat er zou gaan gebeuren: dat het niet geherinvesteerd zou worden. Een technisch directeur is altijd wel op de hoogte van de marktwaarde van een speler. Of het nou zeven, zes, vijf of vier miljoen is: een club vraagt altijd meer als ze weten dat je verkocht hebt. Zo werkt het. Ik zeg het gewoon zoals het is."

Mislukte transferzomer
Van Stee sprak afgelopen zomer zijn teleurstelling uit over de mislukte transferperiode van Sparta. De club zag Abdou Harroui en Laros Duarte op het laatste moment vertrekken en trok op de laatste dag Giannis Masouras aan, de enige zomeraanwinst. "De basiself is min of meer gebleven, op Harroui na. Het succes (dat Sparta achtste werd, red.) heeft zijn weerslag gehad op de spelersgroep, want er werd ineens aan veel spelers getrokken. Ze waren niet allemaal meer met hun hoofd bij Sparta, maar ergens anders."

"Twee dagen voor het sluiten van de transferperiode werd ook Duarte nog eens verkocht aan FC Groningen. We deden Wouter Burger een aanbieding en hij wilde graag tekenen, maar een uur later kwam FC Basel. We waren helemaal rond met Oussama Darfalou, maar kregen van Vitesse te horen dat hij toch niet weg mocht. Dat zijn wel zaken waar je mee te maken hebt. Dat was twee dagen voor het sluiten van de markt."

De relatie met Laros was uiteindelijk de hoofdreden van het vertrek van Van Stee. "Ik had niks met Manfred en nog steeds niet, en dat is ook niet erg. Hij moet doen wat goed is voor de club, ik heb daar mijn eigen visie op. Wij wilden graag een stabiele Eredivisie-club worden. Als je promoveert, daarna elfde en achtste wordt en veel geld binnenhaalt door het verkopen van spelers, is het jammer dat je die laatste stap niet kunt maken. Daar zullen vast veel redenen voor zijn, maar het is wel jammer. Het waren de omstandigheden waardoor het escaleerde en er geen weg terug meer was. Jammer, want het is een gemiste kans voor Sparta."

De nood is hoog bij Sparta, dat zeventiende staat in de Eredivisie en met de huidige stand zou degraderen. Van Stee rekent echter op een goede afloop. "Ik verwacht dat Sparta erin blijft op basis van de technische staf en de huidige selectie. Er zijn ook andere clubs die ineens degradatiezorgen hebben en dat nog niet eerder meegemaakt hebben, daarom denk ik dat het echt nog niet gespeeld is. Ik zie het goedkomen en wens Sparta echt het allerbeste."

Reactie Sparta (Manfred Laros)
"Zoals Henk aangeeft in het interview heeft de algemeen directeur een verantwoording te nemen voor de gehele club. Het spelersbudget wordt voorafgaand aan elk seizoen overeengekomen tussen de algemeen directeur en de technisch directeur. Vervolgens heeft de algemeen directeur de focus op het daadwerkelijk behalen van alle inkomsten en een technisch directeur de verantwoording om het overeengekomen budget zo goed mogelijk te spenderen. Sinds de promotie in 2019 is de afgelopen seizoenen, inclusief de opgelopen coronaschade, het spelersbudget aanzienlijk toegenomen. Sparta neemt een verantwoord risico als club, door elk seizoen met een tekort van ruim twee miljoen euro te starten, dat achteraf opgevangen moet worden met meer inkomsten en transfergelden, dat is bij eenieder ook bekend."

"Transfergelden zijn belangrijk in de bedrijfsvoering van Sparta, daar moeten we open en transparant in zijn, zodat we breed draagvlak behouden. Daarom heeft de club ervoor gekozen om, waar mogelijk, de werkelijke bedragen transparant te communiceren en de zaken niet mooier te laten lijken dan ze zijn. Wij vinden het namelijk onjuist om een verkeerd verwachtingspatroon te creëren naar onze achterban. Uiteindelijk draait het niet alleen om het budget, maar om de kwaliteit en het maken van de juiste keuzes. Daarbij speelt eerlijkheid en een goed werkklimaat voor alle medewerkers, van vrijwilliger bij de jeugdopleiding tot directeur, ook een grote rol. Bij mijn aanstelling als algemeen directeur in 2014 hebben we de ambitie uitgesproken om te promoveren en structureel Eredivisie te spelen. Sinds dat moment zijn we kampioen geworden in 2016 en spelen we inmiddels vijf jaar Eredivisie met één tussenjaar in de Keuken Kampioen Divisie. Ik wens Henk alle succes in zijn verdere carrière en ik ben ervan overtuigd dat hij, met zijn netwerk, een nieuwe uitdaging gaat vinden, omdat hij allesbehalve het type is dat thuis op de bank gaat zitten."

Nieuwe uitdaging Van Stee
Ondertussen zit Van Stee zelf tweeënhalve maand thuis. Hij heeft de ambitie om weer aan de slag te gaan. "De dagindeling is nu een stuk anders. Ik sport veel en heb meer tijd voor andere zaken. Ja, ik wil graag weer aan de slag. Ik ben niet iemand die lang thuis kan zitten, het zit nou eenmaal in je om lange dagen te maken. Ik heb de afgelopen dertig jaar nooit anders gedaan."

"Ik heb een aantal mogelijkheden om in het buitenland te werken, maar mijn voorkeur gaat uit naar Nederland. Als technisch directeur of als internationale scout. Het is goed om even een stap terug te doen zodat je je op kunt laden voor wat er eventueel gaat komen."