Fan van Sparta
Nieuws

Afscheid Maurice Steijn en Gerard Nijkamp druk doende een nieuwe trainer te halen

Maurice Steijn is officieel gepresenteerd als nieuwe trainer van Ajax. Tegen de clubkanalen van Sparta vertelt Steijn dat hij een geweldige periode heeft gehad bij Sparta en de overgang van Steijn naar topclub Ajax maakt ook technisch directeur Gerard Nijkamp trots. Vanmorgen hebben Ajax en Sparta het nieuws wereldkundig gemaakt en de trainer reageert als volgt "Ik kan terugkijken op een geweldige periode bij Sparta, waarin we iets moois hebben neergezet, de afgelopen veertien maanden heb ik met heel veel plezier gewerkt op Het Kasteel en ik wil alle spelers, stafleden en supporters heel veel succes wensen voor de toekomst." Maurice Steijn behoedde Sparta voor degradatie en eindigde dit seizoen zelfs als zesde in de eredivisie en bereikte de finale van de play-offs voor Europees voetbal.

Nijkamp is trots door de prachtige move van zijn collega. "We zijn Maurice dankbaar voor wat hij voor de club betekend heeft. Hij gaf zijn jawoord aan de club toen nog onduidelijk was op welk niveau we zouden acteren en stapte vroegtijdig in om ons voor de eredivisie te behouden. Wat we het afgelopen seizoen hebben bereikt, stemt ons trots. "Dat een topclub als Ajax zich dan meldt, geeft aan hoe er naar de prestaties van dit Sparta gekeken wordt", vervolgt Nijkamp. "Graag hadden we langer met Maurice doorgegaan, daar hebben we ook goede gesprekken over gevoerd en hij deelde die intentie, maar hierbij gaf hij wel steeds aan dat wanneer een topclub zich zou melden, hij voor die kans wilde gaan. Hier willen we hem alle geluk en succes bij wensen."

Inmiddels is Gerard Nijkamp druk doende om een nieuwe trainer te vinden voor Sparta en hoopt snel een geschikte opvolger te presenteren maar heeft daarbij wel een belangrijke voorwaarde. In wen gesprek met Voetbal International zegt hij  "We gaan niet naar een situatie toe dat we een trainer aanstellen en naar hem luisteren. Dat we allerlei zaken gaan aanpassen, omdat de trainer denkt dat het zo moet. We zijn hier nu anderhalf jaar bezig met elkaar en hebben iets neergezet in teamontwikkeling én clubontwikkeling. Wij hebben zelf een visie en daar hoort ook de visie van een trainer bij. Maar pas als dat samenkomt, en zo is ook de keuze voor Maurice gemaakt, gaan we aan de slag. We gaan gewoon op de ingeslagen weg verder."

Sparta heeft al een aantal versterkingen voor het nieuwe seizoen. Dat wordt na het vertrek van Steijn en de onzekerheid over zijn opvolger niet stopgezet. "Nee, daar gaan we gewoon mee door. Dat is een mooi voorbeeld van die visie waar ik net over had", legt Nijkamp uit. "Wij denken dat bepaalde jongens een toegevoegde waarde zullen hebben voor deze groep, dan zullen we die spelers ook halen. Daar zal ik een kandidaat-trainer straks natuurlijk wel in meenemen, maar zo gaan wij te werk."

Onder meer Gregg Berhalter, Ron Jans, Jaap Stam en Jeroen Rijsdijk worden genoemd als mogelijke opvolger van Steijn op Het Kasteel. Nijkamp gaat echter niet op namen en houdt alle opties over: trainers zonder club, trainers die nog ergens vastliggen, Nederlanders én buitenlanders behoren tot de mogelijkheden.